Roald Dahl
Uitgeverij De Fontein

Dertien fantastische feitjes over De reuzenperzik

11.09.2018

Dahl_De reuzenperzik_3D

Elk jaar vieren we op 13 september de geboortedag van meesterverteller Roald Dahl. Tijdens de Roald Dahl-week worden de boeken van deze bijzondere schrijver uitgelicht in de boekhandel, de bibliotheek en op scholen. Dit jaar staat De reuzenperzik centraal! De reuzenperzik sluit ook goed aan op het thema van de Kinderboekenweek 2018: vriendschap.

 

Ken jij de volgende fantastische feitjes over De reuzenperzik al?

1. Roald Dahls oorspronkelijke idee voor het boek was een kers die maar bleef groeien en groeien. Hij probeerde het verhaal ook te schrijven met appels en peren in de hoofdrol. Uiteindelijk koos Dahl voor de perzik, omdat hij vond dat het vruchtvlees en de smaak van een perzik spannender en lekkerder waren dan die van andere soorten frureuzenperzikit.

2. In eerste instantie wilde Dahl een sprookje schrijven. In een vroege versie van De reuzenperzik wil de oude man James’ benen hebben in ruil voor de krokodillentongen die de perzik laten groeien! Gelukkig is dat uiteindelijk niet in het boek terechtgekomen.

3. In De reuzenperzik wordt James vrienden met een aantal insecten. Een spin, een regenworm, een duizendpoot, een zijderups, een glimworm, een oude sprinkhaan, en een lieveheersbeestje. Wist je dat James ook vrienden had kunnen worden met een oorwurm en een harige groene rups? Zij zijn geschrapt uit het manuscript, en dus niet in het boek beland.

4. Roald Dahl hield enorm van spinnen. Hij stond dan ook niet toe dat iemand in zijn familie spinnen plette!
reuzenperzik25. Een Amerikaanse krant, de New York Herald Tribune, schreef als een van de eerste over De reuzenperzik. Ze waren heel enthousiast over Dahls werk en zeiden: De reuzenperzik is een ontzettend fantasierijk avontuur, buitengewoon goed verteld en ontzettend mooi geïllustreerd… Wij houden ervan.’

dereuzenperzik_gif3

6. Library Journal, het tijdschrift van Amerikaanse bibliotheken, was het helemaal niet eens met de New York Herald Tribune. Volgens hen was Dahl grof en onbeleefd in De reuzenperzik, en gaf hij zo’n absurd beeld van de tantes Spons en Spijker, dat ze schreven: ‘Niet geschikt voor kinderen!’

reuzenperzik3.png7. Wist je dat Roald Dahl en Sir Quentin Blake maar dertien jaar hebben samengewerkt? Van 1977 tot 1990, om precies te zijn, tot Roald Dahl overleed. De reuzenperzik is veel eerder uitgebracht, in 1961 al. Toen werden de tekeningen gemaakt door Nancy Ekholm Burkert. Het duurde 34 jaar voordat Quentin Blake De reuzenperzik illustreerde, pas in 1995!

Benieuwd hoe De reuzenperzik er vroeger uitzag? Lees hier verder!

8. De verfilming uit 1996 combineerde animatie en live-action. Joanna Lumley, Miriam Margolyes en Susan Sarandon speelden in de film. Er werden vijftig perziken van verschillende formaten gebruikt tijdens het filmen!

9. De perzikenboom bij Roald Dahls huis, Gipsy House, groeide zijn eerste en enige vrucht net toen De reuzenperzik-film wereldwijd in première ging. Spooky!

reuzenperzik510. In De reuzenperzik redt James iedereen in de perzik door een lasso om 500 zeemeeuwen te werpen. De meeuwen tillen vervolgens de perzik uit het water. In 2013 berekenden natuurkundestudenten dat er eigenlijk meer dan twee miljoen zeemeeuwen nodig zouden zijn om de perzik op te tillen. Maar het is dan ook een sprookje en in sprookjes kan alles!

11. In 2016 rolde er een echte reuzenperzik door de straten van Roald Dahls geboorteplaats Cardiff, in Groot-Brittannië. Heel Cardiff stond in het teken van Roald Dahls uitzonderlijke fantasie, omdat ze honderd jaar Roald Dahl vierden. De perzik was zeven meter breed en woog bijna dertig kilo! Niet zo gek dus, dat er twaalf zogenaamde perzikworstelaars nodig waren om de perzik veilig door de straten te leiden.reuzenperzik7

12. David Austin, een Britse rozenkweker, presenteerde een perzikkleurige roos ter ere van Roald Dahls honderdste verjaardag: de Roald Dahl-roos. De verkoop van de rozenstruik helpt Roald Dahls Marvellous Children’s Charity, een instelling die vrijwilligers ondersteunt die werken met ernstig zieke kinderen. Is dat niet een bijzonder cadeau?reuzenperzik8

13. De reuzenperzik is nog steeds ontzettend populair. In juli 2018 werd het door de Britse krant The Telegraph uitgeroepen tot een van de honderd beste kinderboeken aller tijden! In de krant stond: ‘Wie kan ooit James’ perfect genoemde tantes Spijker en Spons vergeten, of hoe James zijn weg door de reuzenperzik at? Ontzettend leuk en aantrekkelijk, zoals we Dahl kennen.’

 

Benieuwd geworden naar De reuzenperzik? Bestel deze klassieker via Boekenwereld.com of koop ’m bij een boekhandel in de buurt!
reuzenperzik9.jpg© Illustraties door Quentin Blake